MUZEUM TURISTIKY BECHYNĚ

(1676)

Muzeum turistiky v Bechyni. V hlavní lodi synagogy získá návštěvník přehled o místech významných pro historii české turistiky a o součástech infrastruktury potřebné pro turistiku, které ve své dlouhé historii vybudoval KČT. Také zde získáte celkový přehled chatách KČT, které Klub českých turistů vlastnil v roce 1948 (před jeho zrušením). Dále informace o hradních zříceninách, které se zachovaly díky dobrovolné činnosti členů KČT při jejich záchraně, uvidíte historické části turistického značení z přelomu 19. a 20. století, celkový přehled o současném systému značení turistických tras v České republice. Dozvíte se o historii jednoho z nejdéle vycházejících měsíčníků v naší zemi (ČASOPIS TURISTŮ – TURISTA, vychází nepřetržitě od roku 1889). Přečtete si životopisy významných historických osobností, které se zasloužily o českou turistiku, stejně tak jako popisy historie 15 nejvýznamnějších odborů KČT.

Muzeum turistiky v Bechyni a Řídící středisko projektu Stezka podél Lužnice nás spojuje

Synagoga v Bechyni

Po dlouhých letech hledání prostoru pro umístění muzea turistiky, pronajal Klub českých turistů (KČT) v roce 2006 původní budovu synagogy a 2. července téhož roku v synagoze otevřel první muzeum turistiky v České Republice.

V roce 2007 koupil Klub českých turistů sousední budovu vlevo od synagogy a v její části otevřel v roce 2014 řídící středisko projektu KČT: Stezka podél Lužnice nás spojuje.

Muzeum turistiky v Bechyni

Na výstavě v prvním patře sousední budovy se seznámíte s historií vzniku KČT v roce 1888, s historií prvního zahraničního zájezdu KČT a s úžasnými úspěchy klubu na Jubilejní výstavě v Praze v roce 1891 (rozhledna na Petříně, lanovka na Petřín, pavilon klubu na výstavě – později přenesen – dnes bludiště vedle rozhledny na Petříně). Seznámíte se s jednotlivými etapami vývoje klubu, s postupným rozvojem ČASOPISU TURISTŮ a jeho významnými redaktory, se vznikem Klubu československých turistů v roce 1918, s členstvím prezidenta T. G. Masaryka v KČST (zakládající člen), s rozvojem pěší turistiky v průběhu prvních 60 let činnosti klubu a rozvojem lyžařské turistiky a lyžování, s rozvojem turistiky na Slovensku i na Podkarpatské Rusi, s činností KČST na území s národnostními menšinami a můžete si prohlédnout tabuli – Síň slávy české turistiky, s portréty významných osobností české turistiky od roku 1888 až do současných dní (uvedeny mohou být pouze osobnosti, které již nežijí). Na výstavě se můžete seznámit i s dobovými prvky turistické výstroje a výzbroje.

Otevírací doba

Otevírací hodiny jsou stanoveny vždy znovu pro každý kalendářní rok. Kromě webové stránky jsou uveřejňovány v pravidelně vydávaných tiskovinách KČT, jako je časopis TURISTA, Obrazový atlas turistických cílů, Kalendář akcí KČT aj.
Aktuálně vše zjistíte na http://muzeum-bechyne.cz/index.php/oteviraci-doba/ 

Stezka podél Lužnice nás spojuje

Projekt moderní dálkové pěší turistické trasy „Stezka podél Lužnice nás spojuje" vznikl jako výsledek česko-rakouské spolupráce.

Trasa je dlouhá 230 km, vede podél řeky Lužnice od pramene u rakouské obce Karlstift přes města Weitra, Gmünd a Litschau, překročí hranice do České republiky u Chlumu u Třeboně, na Třeboňsku se rozdělí na dvě větve (podél Staré řeky a podél Nové řeky), které se opět spojí ve Veselí nad Lužnicí. Ze Soběslaví trasa odbočuje na výhledový bod Choustník a vrací se k řece v Sezimově Ústí, aby přes Tábor a Bechyni došla až k ústí Lužnice do Vltavy. Stezka má velmi dobrou infrastrukturu v oblasti ubytování, stravování a veřejné dopravy.

Vysoká zajímavost trasy je dána počtem téměř tisíce zajímavých míst nacházejících se v pruhu širokém 4-5 km podél ní.

Práce na projektu byly zahájeny v roce 2011, ukončeny byly v dubnu 2014. Slavnostně otevřena byla trasa ve městě Weitra (Rakousko) 4.5. a 11.5. v Bechyni současně s řídicím a informačním střediskem pro další rozvoj trasy.

Více informací na www.kct.c.z popř. www.stezkapodelluznice.cz

 




zpět
Webing.cz - webdesign, webhosting Infotip.cz - informační a vyhledávací server Copyright © 2008 - 2024 Tip na výlet